Results 1 to 8 of 8

Hybrid View

  1. #1

    Default no stars in focusmax

    This problem has just shown up. When ACP calls for an autofocus, the subframe in focusmax is set at x = -16, y = -16, w = 1, h = 1. And, of course, no stars show up, so focus fails. How do I fix this?

  2. #2
    Join Date
    May 2014
    Location
    Green Valley AZ
    Posts
    1,179

    Default

    which version of FM do you have, I think ACP just calls the focus method in FM and that is it
    Dean Salman
    Deep Sky Remote Observatory


    http://www.ccdimages.com
    http://www.sharplesscatalog.com

  3. #3

    Default

    I have version 3.7.0.72. It has been working up until tonight. Then it started with this odd behavior.

  4. #4
    Join Date
    May 2014
    Location
    Green Valley AZ
    Posts
    1,179

    Default

    hmm, not sure, I am using ver 4 so don't have 3 anymore to look at but another observatory does

    I assume the subframe is not set it Maxim DL
    Dean Salman
    Deep Sky Remote Observatory


    http://www.ccdimages.com
    http://www.sharplesscatalog.com

  5. #5
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Virgil, NY
    Posts
    5,589

    Default

    Richard,

    So the problem could be in FocusMax, ACP or MaxIm. Dean mentioned Maxim - look at the Expose tab on the Camera Control window. There is a "subframe" section - The checkbox can be checked or not, but make sure you click on the "expand" icon to ensure the camera CCD is not otherwise restricted.

    In FocusMax, on the Setup tab, set the frame width to something like 100, then go to Open/Options, and in the Focus section, uncheck Enable auto subframe width.

    See what happens now. if there's still a problem I would suspect some glitch in ACP.
    Last edited by Dick Berg; Nov 11, 2014 at 12:27.
    Dick
    www.VirgilObservatory.us
    Pier-mounted Meade 12-inch SCT "classic"
    Optec TCF-S focuser
    SBIG CFW-8A and ST7-XME
    H-alpha, BVRI, RGB & Clear filters
    FOV ~ 15' x 10'


  6. #6
    Join Date
    May 2014
    Location
    Green Valley AZ
    Posts
    1,179

    Default

    Hi Dick, that is what I was thinking. ACP calls the AutoFocus method and I am not sure if AutoFocus is inside ACP or the object.AutoFocus when the object is the connection to FM. But yes since it just started I suspect a subframe setting is the cause Thanks for the FocusMax check, 4 does not have this or I have not seen it yet


    Dick, can you email me at sharpless281@gmail.com, I have a script question
    Dean Salman
    Deep Sky Remote Observatory


    http://www.ccdimages.com
    http://www.sharplesscatalog.com

  7. #7
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Mesa, AZ
    Posts
    30,904

    Default

    I'll go along with the others and only add that that subframe setting is really bizarre. ACP doesn't fiddle with the subframe in MaxIm during a run unless there is a #subframe directive in the plan, and in that case it sets it, takes the image(s) then restores it to fullframe. It also restores to fullframe at the beginning of a run, so I'm guessing this is happening in FocusMax.
    -- Bob

  8. #8

    Default

    I have been able to get it working again by rebooting the PC. If I shut down FocusMax and then restart it without rebooting, the problem returns. I will try Dick Berg's suggestion tonight.

    I just looked at my setup and it was already set exactly as Dick Berg had suggested.

    I'll post again if it happens again.
    Last edited by Richard Ditteon; Nov 13, 2014 at 03:21.

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. FocusMax & RCOS TCC -- FocusMax Will Not Close
    By Matt Russell in forum FocusMax and PoleAlignMax Questions
    Replies: 2
    Last Post: Mar 9, 2013, 21:08
  2. FocusMax User Group on Yahoo! - DOWNLOAD FOCUSMAX FROM HERE
    By Bob Denny in forum FocusMax and PoleAlignMax Questions
    Replies: 0
    Last Post: Oct 25, 2008, 23:25

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •