Results 1 to 2 of 2

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Perth, Western Australia
    Posts
    433

    Default FMx + Optec TCF - strange temperature reported at end of focus run

    We're experiencing an intermittent temperature controlled autofocus idiosyncrasy where the final reported temperature is -274.0

    11:42:38 19:42:38 ** Beginning Focus Run **
    ..
    11:42:40 19:42:40 ...Current position: 3758
    11:42:40 19:42:40 ...Current temperature: 13.9
    ..
    11:46:38 19:46:38 Focus position = 3761 Avg HFD = 2.44 Avg FWHM = 1.72
    11:46:38 19:46:38 Temperature: -274.0 Filter: Clear (slot 1)
    11:46:38 19:46:38 ** AutoFocus Completed **

    The initial reported temperature is correct, but by the time we're at the end of a 2-4 minute focus run (using FMx via ACPS) something has gone amiss. I thought the problem might be hardware related, eg a faulty temperature probe or use of 50 foot TCF control cable, but at this stage I've only seen the problem occur during a focus run.

    We're using FMx's Acquire Star feature, running periodically from ACPS. Latest versions of all software.

    Has anyone seen this and have any clues?

    Paul

  2. #2
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Virgil, NY
    Posts
    4,705

    Default

    Hi Paul,

    I had a similar issue with temperature reported from my focuser (a TCF-S). I don't remember the value reported, but when the ambient temperature sensor attached to the focuser went bad, it reported a screwy number that was clearly not the real temperature. I bought a new probe from Optec, but it turned out that it was only the connection to the focuser that had become loose enough to cause the problem. You might check that connection.

    Coincidentally I think, -274 is a few tenths of a degree C below absolute zero.
    Dick
    www.VirgilObservatory.us
    Pier-mounted Meade 12-inch SCT "classic"
    w. focal reducer to f/5.3 ~ FL 1630mm
    Optec TCF-S focuser
    SBIG CFW-8A and ST7-XME
    FOV ~ 15' x 10'
    H-alpha, BVRI, RGB & Clear filters
    MaxIm and, of course, ACP!
    AAVSO Code: BRIC

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Temperature focus correction
    By TRAPPIST in forum FocusMax and PoleAlignMax Questions
    Replies: 12
    Last Post: Jun 14, 2016, 18:52
  2. Strange focuser position reported
    By Tom Krajci in forum Hardware/Software/Driver Topics Not Directly Related to Our Software
    Replies: 6
    Last Post: Dec 6, 2010, 07:16
  3. Focus position versus temperature...and also side of pier?
    By Tom Krajci in forum FocusMax and PoleAlignMax Questions
    Replies: 5
    Last Post: Nov 1, 2010, 03:53

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •